Training Agile Frameworks : Scrum, Kanban, SAFe

Agile trainingen - waarom?


Agile trainingen worden gegeven om individuen en organisaties te helpen begrijpen hoe ze Agile frameworks kunnen toepassen in hun werkprocessen. Agile frameworks, zoals Scrum en Kanban, zijn populair geworden vanwege hun vermogen om organisaties te helpen snel en flexibel te reageren op veranderingen in de markt en de behoeften van klanten.

De trainingen zijn gericht op verschillende doelgroepen, zoals softwareontwikkelaars, projectmanagers, productmanagers, scrum masters, teamleden en andere belanghebbenden. Ze helpen deze doelgroepen de kernprincipes, -waarden, en -praktijken van Agile-frameworks te begrijpen en hoe ze deze in hun dagelijkse werk kunnen toepassen.

De trainingen bieden ook begeleiding over hoe Agile frameworks in teams kunnen worden geïmplementeerd, hoe teamleden kunnen samenwerken en hoe ze hun projecten op een iteratieve en incrementele manier kunnen uitvoeren. De trainingen kunnen zowel theoretisch als praktisch zijn en kunnen worden gegeven door ervaren Agile-coaches of trainers die gecertificeerd zijn door een erkende Agile-organisatie.

Kortom, Agile trainingen worden gegeven om organisaties en individuen te helpen hun werkprocessen te verbeteren door het gebruik van Agile-methodologieën en hen te begeleiden bij de implementatie en toepassing ervan om waardevolle producten te leveren en klanttevredenheid te verhogen.

In het kort gezegd is Scrum gericht op het werken in sprints en planning, terwijl Kanban zich richt op het verminderen van doorlooptijd en continue verbetering van het proces. Kanban is daarom geschikt voor teams die werken in een omgeving met onvoorspelbaar werk en veel ad-hoc verzoeken, terwijl Scrum meer geschikt is voor teams die werken aan complexe projecten met een vastgestelde scope.


Scaled Agile Frameworks


Als SAFe Practice Consultants (SPC's) ben ik gecertificeerd om mijn technische kennis van SAFe te combineren met een intrinsieke motivatie om de software, systemen en Agile bedrijfsprocessen van het bedrijf te verbeteren. Als SPC kan ik een cruciale rol spelen bij het succesvol implementeren van SAFe. Als goed geïnformeerde change consultant kan ik als SPC een primaire rol spelen in veel van de 13 kritieke stappen die worden beschreven in de SAFe Implementatie Roadmap. Daarnaast kan ik ook buiten de roadmap werken als expert en coach die de organisatie zal helpen om bedrijfs agility te bereiken. Dit vereist het vervullen van een breed scala aan verantwoordelijkheden : Versnellen van de Bedrijfs agility, een lean-Agile mindset gebruiken; flow coachen en verandering leiden.


Visuele technieken

Wanneer we de mogelijkheid hebben om de Scrum training "live" te organiseren, gebruik ik vaak magneten op whiteboards (remote zal het via MIRO verlopen):


Wat zijn de voordelen van dit visueel hulpmiddel?


  1. Visualisatie: Magnetische objecten zijn handig om taken, gebruikersverhalen, problemen of andere belangrijke informatie te visualiseren en te organiseren op het whiteboard. Dit maakt het gemakkelijker voor teamleden om te begrijpen wat er gaande is en wat er nog moet gebeuren.
  2. Flexibiliteit: Magnetische objecten zijn eenvoudig te verplaatsen en te herschikken op het whiteboard, wat handig is tijdens Agile meetings. Dit maakt het gemakkelijk om de status van taken bij te werken, nieuwe taken toe te voegen, prioriteiten te wijzigen, enzovoort.
  3. Interactie: Het gebruik van magneten nodigt teamleden uit om actief deel te nemen aan het proces van het updaten en verplaatsen van taken op het whiteboard. Dit bevordert de betrokkenheid en communicatie van het team en helpt bij het identificeren van obstakels en problemen.

  4. Duurzaamheid: Magnetische objecten zijn duurzamer dan papieren notities of post-its die kunnen vallen of verwaaien. Het gebruik van magneten betekent ook minder papierafval en helpt bij het verminderen van de milieu-impact.

  5. Kortom, het gebruik van magneten op whiteboards tijdens Scrum trainingen helpt bij het visualiseren, organiseren, en bijhouden van taken en informatie, wat leidt tot betere communicatie, interactie en efficiëntie van het team.
Praktisch - vanuit de leefwereld van de trainee


1. Tool

Ik probeer Scrum aan te leren in combinatie met het tool dat iedereen gebruikt (Jira, Azure Devops,...). Het voordeel is dat men hierdoor al direct de praktische vragen kan stellen zodat ze daarna minder problemen hebben om op te starten met het tool.


2. Gamification

Gamification biedt verschillende voordelen, waaronder verhoogde betrokkenheid, verbeterde retentie, snellere leercurve, verhoogde motivatie en verbeterde samenwerking.3. Reële casussen

.... en op basis van een casus die de betrokkenen me eerst uitgelegd hebben als voorbereiding. Zo blijft de training aantrekkelijk voor de mensen om er hun tijd in te investeren en er ook iets van mee te nemen als ze straks via Scrum zullen werken.